Wat is een lucht-water warmtepomp?

Krachtig, betaalbaar, duurzaam

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht en gebruikt deze warmte om de woning te verwarmen of om warm tapwater te produceren. De thermische energie uit de omgevingslucht wordt overgedragen aan het koelmiddel, dat vervolgens de warmte uitwisselt met het water dat gebruikt wordt in het verwarmingssysteem of als tapwater. De warmtepomp heeft daarbij een geringe hoeveel (elektrische) energie nodig.

De werking van een lucht-water warmtepompen

In het onderstaande schema wordt de werking van een lucht-water warmtepomp weergeven. Vervolgens zal het schema worden uitgelegd.

de werking van een lucht-water warmtepomp

De werking van een lucht-water warmtepomp is te splitsen in vijf stappen:

  1. Het koelmiddel circuleert bij zeer lage temperaturen door de verdamper, in een gesloten circuit met de warmtepomp. Afhankelijk van het type kan de temperatuur van het koelmiddel -30 ºC zijn.
  1. Lucht wordt aangezogen door de ventilator en draagt de thermische energie over aan het koelmiddel. De koudere lucht verlaat het apparaat weer.
  1. De compressor zuigt het verwarmde koelmiddel vervolgens aan, waarna de temperatuur en de druk verhoogd worden.
  1. Met hoge druk wordt het koelmiddel en de warmte die het bevat naar de condensor gevoerd. Inmiddels in verdampte toestand geeft het koelmiddel via de warmtewisselaar zijn warmte af aan het water en condenseert.
  1. Uiteindelijk bereikt het koelmiddel het expansieventiel waar de druk verlaagd wordt en de temperatuur weer omlaag gaat. Het koude koelmiddel gaat vervolgens weer terug naar de verdamper en de cyclus begint opnieuw.

De voordelen van een lucht-water warmtepomp zijn:

  • De lucht-water warmtepomp is eenvoudig te installeren
  • Hoog rendement vergeleken met gasketel
  • Relatief onderhoudsvrij

De nadelen:

  • De warmtepomp is niet geluidloos
  • Normaal gesproken verwarmt een lucht-water warmtepomp het water tot 50 a 55 ºC. Het is dus noodzakelijk lage temperatuur verwarming te installeren.

Het rendement van de warmtepomp hangt vooral af van de buitentemperatuur. Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe hoger het rendement. Tijdens de koudste wintermaanden is het meestal noodzakelijk om een extra warmtebron te hebben die de warmtepomp ondersteund. Heeft u liever een warmtepomp die de functie van de ketel volledig kan overnemen? Bekijk dan alles over thermodynamische warmtepompen.

Lucht-water warmtepompen kunnen worden gebruikt om gebouwen, woningen, zwembaden en sportclubs van warm water te voorzien van verwarming en warm tapwater.

Thermodynamische warmtepomp

De stille warmtepomp

De thermodynamische warmtepompen maken gebruik van de omgevingswarmte. Het verschil met de bekende lucht-water warmtepomp zit hem in de manier waarop de energie uit de omgeving wordt “gewonnen”. Een lucht-water warmtepomp onttrekt de warmte aan de buitenlucht met behulp van een ventilator, terwijl een thermodynamische warmtepomp gebruik maakt van een thermodynamisch paneel waardoor het koelmiddel stroomt.

De lucht-water warmtepompen van Climer

De aanschaf van een warmtepomp is een duurzame oplossing voor de lange termijn. Een goede keuze die aansluit bij uw energiegebruik is essentieel. Wij leveren warmtepompen van het merk Climer. Een innovatief en betrouwbaar bedrijf dat inspeelt op veranderingen die plaatsvinden op de markt voor energiesystemenBekijk de AIRYS, ECOFLEX lucht-water warmtepompen en de ECOHEAT warmtepompboiler.

Climer AIRYS lucht-water warmtepomp

AIRYS


Lucht-water warmtepompen voor warm tapwater en verwarming
Climer ECOFLEX voor de duurzame boiler

ECOFLEX


Lucht-water en thermodynamische warmtepompen voor warm tapwater en verwarming
Climer ECOHEAT warmtepomp

ECOHEAT


Lucht-water en thermodynamische warmtepompboiler voor warm en duurzaam tapwater

 

 

Nog vragen over de warmtepompen?

Wij beantwoorden ze graag