De Nederlandse jeugd voert druk op klimaatbeleid 

 

Als het aan de Nederlands jeugd ligt dan wonen we in 2050 kleiner, eten we meer plantaardig en reizen we meer met het openbaar vervoer.  Dit blijkt uit het Jonge Klimaat Beweging agenda, opgesteld door jongeren uit heel Nederland met verschillende achtergronden. Ook zij eisen een stem in het klimaatbeleid.

 

Toekomstvisie  

In samenwerking met meer dan 30 jongerenorganisaties heeft de Jonge klimaat Beweging een toekomstvisie geschreven.  De energietransitie betekent voor de jongeren van deze generatie een enorme verandering in hun dagelijks leven. In 2050 gaan ze anders wonen, werken, eten en zal ook tijdens het onderwijs aandacht aan het milieu worden besteed. We zullen in kleinere, flexibele en modulaire huizen gaan wonen. Zodat er minder nieuwe huizen gebouwd hoeven te worden en we dus op een kleinere voetafdruk hebben. De woningen worden van circulair duurzaam materiaal gebouwd, hierdoor zal het bouwproces co2 vrij zijn. In 2050 is de consument bewust van de impact van de gemaakte keuzes. De consumenten houdt rekening met het milieu, dierenwelzijn en duurzaamheid. Onze economie wordt circulair onze banen zijn dynamisch en spelen zich af in een hoogtechnologische samenleving. De school zal naast leeromgeving ook moeten dienen als leefomgeving. Hiernaast zal de mobiliteit vooral worden uitgebreid door een hoogfrequent netwerk doormiddel van klimaatneutraal openbaar vervoer. In 2050 berust de economie op voldoende is genoeg. Hierdoor zal de gemiddelde voetafdruk in Nederland afnemen. De jonge klimaat beweging heeft samengewerkt met 30 meest uiteenlopende jongerenorganisaties. Om voor het klimaat en energiebeleid een nieuwe toekomstvisie te schetsen.  

 

Nieuwe regering 

De Jonge Klimaatagenda is gepresenteerd in Rotterdam precies op het goede moment 5 dagen voor de gekozen regering. Tot nu toe is de Jonge klimaat beweging erg tevreden met betrekking tot de ambitieuze doelen die zijn gesteld, helaas ontbreekt een echte visie op de toekomst. Jongeren hebben tot nu toe nog nooit zo sterk signaal afgegeven.  

 

Klik hier voor het volledige plan