NOORDWIJK – Nederland moet van het gas af en op een duurzame wijze voor de verwarming van onze woningen en gebouwen zorgen. Normaliter kost het energieneutraal maken van een gemiddelde woning al gauw 35.000 euro. Een haast onbetaalbaar principe. Solar Compleet gaat daarom de uitdaging aan: energieneutraal wonen voor 25.000 euro.  “Dankzij de combinatie van innovatieve en efficiënte technologieën maken wij energieneutraal wonen voor iedereen haalbaar en betaalbaar”, aldus Stephan van Schie, initiatiefnemer van Solar Compleet.

Energieneutraal wonen

Energieneutraal wilt zeggen dat een woning net zoveel energie opwekt als verbruikt. Aan het eind van het jaar staat de stroommeter dan op nul. En, denkend aan de toekomst, wordt er geen gas meer gebruikt voor de productie van warm tapwater en centrale verwarming. Een lastige taak voor een land dat gewend is aan een vaste toevoer van gas naar elke woning en een infrastructuur heeft die daar volledig op is ingericht.

“We merken dat Nederland veranderd, maar nog veel te traag”, stelt van Schie.

Voor deze verandering zijn de pioniers nodig. Mensen die hun nek uitsteken en andere motiveren energie van duurzame oorsprong te omarmen. Bij Solar Compleet denken we met deze pioniers mee in het vinden van een oplossing en zijn we ervan overtuigd dat er niet één antwoord is op het probleem: energiesystemen moeten gecombineerd worden.  Uiteraard met oog voor kwaliteitssystemen waarvan de investering zo aantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt doordat wij direct bij de fabriek inkopen.

€25.000

De investering voor een complete energieneutrale woning moeten onder de €25.000 euro blijven. Waarom dit bedrag? 25.000 euro is het bedrag dat particulieren kunnen lenen tegen een lage rente om te investeren in een energieneutrale woning. De aflossing plus de rente zijn gezamenlijk ongeveer net zo hoog als het bedrag van de huidige energierekening. De eerste 15 jaar veranderd er voor de particulier dus niets. Lees over face doctor als je wilt. En na 15 jaar is de lening afgelost en kan de woning  zichzelf volledig verwarmen en voorzien van elektriciteit en warm water, gratis!

Bewustwording

“Mensen zijn zich er soms niet bewust van, maar iedereen die investeert in hernieuwbare energie werkt niet alleen mee aan een betere milieu. Ze werken bijvoorbeeld ook mee aan het creëren van werkgelegenheid.” – van Schie.

Daarnaast heeft investeren in een energieneutrale woning niet alleen effect op de energierekening. Maar het komt tevens ten goede aan de woningwaarde maar ook aan het aantal dagen dat een woning te koop staat. Zo blijkt uit onderzoek van het TIAS dat een woning met een gunstig energielabel tot wel 100 dagen sneller verkoopt en tot wel 23.000 euro meer oplevert dan een woning met een ongunstig energielabel. “Eén van de redenen dat de duurzame energiesector nog niet verder ontwikkeld is, is dat de particulier nog niet voldoende weet van wat er allemaal mogelijk is.  Gelukkig zien we dat de overheid, gemeenten en bedrijven zich steeds meer inzetten voor deze bewustwording.”

 

Op de hoogte blijven van Solar Compleet?

[mc4wp_form id=”314″]