All-Electric woning, de manier voor duurzaam wonen

All-electric: geen gas aansluiting meer!

In een all-electric woning wordt geen gas gebruikt. Alle voorzieningen voor verwarming, warm tapwater en koken zijn dan elektrisch geregeld. Een overgang naar een volledig duurzaam woonconcept is dan snel mogelijk. Mits er voor een groene stroomleverancier gekozen wordt. Heeft u liever geen stroomleverancier? Dan kunt u ook kiezen voor een nul op de meter woning.

Waarom geen gas meer?

Al jaren maakt Nederland gebruik van het aardgas in Groningen. Aardgas is echter een fossiele brandstof en de voorraad is dus niet oneindig. Los van aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning heeft aardgas nog een groot nadeel. Er komt CO? vrij als je het verbrandt en dat is slecht voor het milieu. Om klimaatverandering tegen te gaan, zijn er in Parijs internationale afspraken gemaakt om minder CO? uit te stoten. Ook Nederland moet zich aan die afspraken houden. Dat betekent onder andere dat de hele gebouwde omgeving, dat zijn alle woningen en kantoren in Nederland, in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Met een all-electric huis maakt u uw woning klaar voor de toekomst!

Hoe krijgt u een all-electric woning?

Om volledig elektrisch te wonen moet er gedacht worden aan de volgende systemen:

  • Een elektrische warmtepomp die uw huis verwarmt
  • Lage temperatuur verwarmingssysteem
  • Goede isolatie van vloer, muren, dak, gevel
  • Dubbel HR++ of trippel glas in alle ramen
  • Zonneboiler die een deel van warmwatervoorziening op zich neemt
  • Zonnepanelen zullen een deel van de elektriciteit u nodig heeft opwekken
  • Inductiekookplaat

Voordeel van all-electric wonen

Denkend aan de toekomst is all-electric een belangrijke stap in de richting van het Nul op de meter concept. Indien men bij een all-electric woning naast een warmtepomp ook zonnepanelen, vergaande isolatie en andere maatregelen heeft genomen, kan de woning als het ware zelfvoorzienend zijn. Dit betekent meestal niet dat deze woningen helemaal los staan van het elektriciteitsnet. Ze leveren terug aan het net op momenten dat de PV panelen veel elektriciteit opwekken en nemen stroom af op momenten dat ze tekort komen. Om volledig energie zelfvoorzienend te zijn moet er ook nog een energie opslag (accu) aanwezig zijn.  Slimme regeltechnieken verspreiden de elektriciteit dan op het juiste moment naar de juiste apparaten.

Interesse in een all electric woning?

Solar Compleet heeft de kennis en de producten om uw woning all electric te maken. Samen met onze installateurs bekijken we graag wat we voor u kunnen betekenen.